שאלות נפוצות

תשובות מומחה לשאלות נפוצות בנושא יישור שיניים ואורתודנטיה

אורתו=ישר, דונטיה=שיניים.

אורתודונטיה היא אחד מתחומי המומחיות ברפואת שיניים המתמחה באבחון, מניעה וטפול בבעיות הקשורות למיקום השיניים, מבנה הלסתות ומבנה הפנים בכלל, וידועה בשם הרשמי: אורתודונטיה ואורתופדיה של הפנים, הלסתות והשיניים.

במקרה  שיש לך ליקויי סגר, השיניים, השפתיים ו/או הלסתות שלך אינן נסגרות באופן תקין. כתוצאה מכך, השיניים שלך תהיינה עקומות, המנשך יהיה לקוי, הלסתות יהיו לא מאוזנות ויתכן גם אסימטריה של הפנים.

על מנת לתקן ליקויי סגר, יש לעבור טיפול אורתודונטי שנעשה בדרך כלל ע"י סמכים (bracket) מתכתיים או חרסינה המודבקים על השיניים, בפלטות נשלפות עם או בלי חלקי מתכת, בעזרים שונים המודבקים על גבי השיניים או מורכבים מחוץ לפה ולעיתים גם נעזרים במכשירים אורתופדים על מנת להשפיע על כיוון גדילת הלסתות.

טפול אורתודונטי יגרום לשינוי בריאותי ואסתטי, לחיוך בריא וחינני, המשפר את ההופעה והביטחון העצמי שלך.

מרבית הבעיות האורתודונטיות הן תורשתיות.

בעיות גנטיות, כגון: 

צפיפות שיניים, רווחים בין השיניים, שיניים בולטות, עודף או חוסר של שיניים, שיניים כלואות ובעיות שונות בגדילת הלסתות.

ליקויי סגר נוספים הם נרכשים, כגון:

הרגלי מציצת אגודל או אצבע, דחיפת לשון, נשימה דרך הפה, מחלות חניכים, ליקויי בליעה, היגיינת פה לקויה, נשירה מוקדמת או מאוחרת של שיני חלב, איבוד שיניים קבועות, תאונות, תזונה לקויה, או בעיות רפואיות סיסטמיות.

ליקוי סגר גנטי מחמיר בעקבות בעיה נרכשת ועל כן יש לעצור את ההחמרה הצפויה ע"י טיפול מקדים בגיל מוקדם, לשמחתנו כל הבעיות ניתנות לטיפול אורתודונטי.

 

 

1) אבחון של כל מערכת השיניים והרקמות התומכות בה (חניכיים, עצם).

2) אבחון החיוך – מתאר השפתיים, חשיפת שיניים בזמן חיוך, מנוחה או דיבור, חשיפת חניכיים ועוד.

3) אבחון ההרמוניה של כל חלקי הפנים (שיניים, שפתיים, אף, סנטר).

4)  אבחון תהליכים תפקודיים המשפיעים על עמדת השיניים ויציבותם כגון אופן הנשימה, אופן הדיבור, תנוחת הלשון, הרגלים שונים כגון מציצת אצבע, חריקת שיניים וכדומה.

5) התייעצות עם רופא השיניים הכללי ורופא החניכיים כדי להכין תכנית טיפול כוללת בהתאם לבעיות שאובחנו ו/או דורשות מעקב כדי לקבוע את העיתוי הנכון להתחלת הטיפול האורתודונטי.

6) בהתאם לאבחנה הראשונית והתלונה העיקרית של המטופל/ת, לעיתים נדרשת התייעצויות נוספות עם מומחים נוספים בתחומים שונים כגון, כירורג פה ולסתות, רופא אף אוזן וגרון, קלינאית תקשורת, רופא שיניים כללי ועוד.

7) הפנייה לביצוע צילומים קליניים ורנטגניים.

8) לאחר קבלת כל התיעוד המלא של המטופל, תקבע פגישה נוספת כדי למסור אבחנה מדויקת הכוללת את מטרות הטיפול, מגבלות הטיפול, פרוגנוזה ואפשרויות הטיפול המתאימות בהתאם לכל מקרה.

9) פרוט העלויות הכרוכות בטיפול בהתאם לשיטת הטיפול האורתודונטי שתבחר.

 

 

 

 

באופן כללי ניתן לבצע טיפול אורתודונטי בכל גיל, כל עוד יש שיניים ומצב האחיזה שלהן תקין (עצם תומכת תקינה).

טיפול אורתודונטי-אורתופדי אפשרי ע"י השפעה על גדילת הלסתות רק כאשר המתרפא גדל. שלבי ההתפתחות של הלסתות עוקבים באופן כללי אחרי שלבי ההתפתחות של השלד. תקופת גיל ההתבגרות וסיום הגדילה מקדימה אצל הבנות (בסביבות גיל 12-13 שנים) ומאוחרת יותר אצל הבנים (בסביבות גיל 16-17 שנים).

גורמים פסיכולוגיים נוספים כגון, בגרות מספקת, מוטיבציה, וכו' חשובים גם הם כדי להשיג את שיתוף הפעולה הדרוש להצלחת הטיפול.

קיימים מקרים בהם יש צורך בהקדמת הטיפול לגיל מוקדם יותר (גיל 8-7), משום שבגיל מבוגר יותר הטיפול יהיה קשה יותר או שתידרש התערבות כירורגית מורכבת, לדוגמא:

  • סגר צלבי – סגר הפוך של השיניים הקדמיות ו/או האחוריות. 
  • הרגלים שונים כדוגמת; דחיפת לשון, מציצת אצבע, מציצת מוצץ וכדומה, הרגלים אלו דורשים התייחסות כאשר תדירות ההרגל הינה יותר משמונה שעות ביממה וגיל הילד מעל שש שנים. 
  • בעיות בשיני החלב הגורמות להפרעה בבקיעה הנורמלית של השיניים הקבועות, איבוד מוקדם של שיני חלב או חסר מולד של שיניים קבועות.
  • בליטת חזיתית של השיניים הקדמיות העליונות ביחס למרקם השפתיים והפרופיל, קיים חשש בהחמרת הליקוי עקב דחיפת השפה התחתונה ואפשרות לחבלה בשיניים הקדמיות.
  • ברוב המקרים בהם יבוצע טיפול מוקדם לא יהיה זה הטיפול הסופי ויהיה צורך בטיפול משלים שנקרא שלב שני בתום החלפת כל שיני החלב.

ההמלצה – הביאו את הילד/ה לבדיקה ראשונית בסביבות גיל 7-6.

שיניים עקומות או צפופות הן קשות לניקוי ולתחזוקה טובה.
בעיות מסוג זה עלולות להוביל לעששת, מחלות חניכיים ונשירת שיניים, בנוסף לכך יחסי סגר לקויים עלולים לגרום לשחיקה מוגברת של מעטפת השיניים, קשיי לעיסה ו/או דיבור, לחץ מוגבר על העצם התומכת ורקמת החניכיים, ובעיות במפרקי הלסת.

חיוך לא אסתטי יש גם היבט רגשי המתבטא בחוסר הביטחון במראה של השיניים הגורם לירידה בהערכה העצמית.

ילדים ומבוגרים הסובלים מליקויי סגר שלא טופלו עלולים לחיות את חייהם ללא חיוך, תוך הסתרת השיניים באמצעות כיווץ שפתיים או יד המגנה על הפה.
ללא טיפול, מרבית הבעיות מחריפות. טיפול אורתודונטי לתיקון בעיה מסוימת עשוי להיות זול יותר מטיפול שיניים לצורך תיקון בעיות שיניים חמורות יותר העלולות להתפתח בעתיד.

בדיקה אורתודונטית מיועדת כדי לערוך אבחנה נכונה ולקבוע את סוג תוכנית הטיפול היעילה והטובה ביותר בהתאם לממצאים הראשונים שהתגלו בבדיקה.

כל בדיקה אורתודונטית מחייבת גם צילומים אבחנתיים שונים, רק לאחר בחינת כל הממצאים השונים שיתגלו בבדיקה יהיה אפשר להמליץ לכם על מעקב או על התחלת טיפול, טיפול מקדים מיועד כדי למנוע החמרה או כדי לטפל בבעיה אורתודונטית שיכולה להיות אסטטית או גם פונקציונלית. 

כל רופא שיניים יכול אומנם לבצע טיפול אורתודונטי, אולם לרופא שהתמחה באורתודונטיה והוא בעל תואר מומחה ביישור שיניים יש כישורים וידע המאפשרים לו לאבחן טוב יותר.

זכרו: אבחנה נכונה היא המפתח החשוב ביותר להצלחת הטיפול האורתודונטי.

 

 

בשנים האחרונות הטיפול במבוגרים הפך להיות להיט בארץ ובעולם. היום ללכת עם "גשר" על השיניים במבוגרים הפך למקובל ושכיח בארצות רבות, ומבוגרים רבים מנצלים את ההזדמנות לשפר את המצב הבריאותי והאסתטי של שיניהם.

ישנן היום טכניקות חדשות המאפשרות הופעה אסתטית ביותר במהלך הטפול האורתודונטי. אורתודונטיה בלתי נראית, או סמכים לינגואלים, היא שיטה שבה הסמכים האורתודונטים מודבקים מהצד הפנימי של השיניים ואינם נראים כלל, והיא מתאימה לטיפול בכל הבעיות האורתודונטיות. שיטת הפלטות השקופות שהמתרפא מרכיב על שיניו גם היא אסתטית ביותר וניתן להשתמש בה למרבית הטפולים האורתודונטים של המתרפא המבוגר.

הטיפול במבוגרים הינו לרוב מורכב יותר כיוון שהוא מצריך עבודת צוות של רופא השיניים הכללי, האורתודונט ופריודונט (רופא שיניים מומחה למחלות החניכיים). טיפול אורתודונטי עשוי להצליח כמעט בכל גיל, כי שיניים, עצמות וחניכיים בריאות מגיבות היטב לטיפול האורתודונטי לעולם לא מאוחר מדי לפתח חיוך בריא ויפה.

באופן כללי יישור שיניים שנעשה באמצעות מכשור קבוע (סמכים+טבעות) נמשך כשנתיים, לעיתים הטיפול יכול להתארך מעבר לצפוי.

באמצעות מיישרים בשיטת iROK (אירוק) הטיפול קצר הרבה יותר ונמשך בדר"כ כ-9-6 חודשים בלבד. יש לזכור שמשך זמן הטיפול נקבע בהתאם לחומרת הבעיה והוא תלוי ברמת שיתוף הפעולה של המטופל והקפדה על הוראות האורתודונט.

המטופל חייב לשמור על המכשירים, לפעול בדיוק לפי הוראות הרופא האורתודונט, להקפיד על היגיינת פה נאותה.

במהלך יישור השיניים ישנם מאכלים רבים העשויים לשבור את המכשיר האורתודונטי או לגרום לעיוותו, כל גרימת נזק למכשיר עשויה לגרום לעיכוב בטיפול ולהוצאה כספית נוספת.

מטופלים המקפידים על היגיינת הפה (צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי), נמנעים ממזון קשה ודביק, מקפידים על שימוש ברסן בהתאם להוראות, מגיעים לפגישות במועדים המתוכננים, מסיימים בדרך כלל את הטיפול בזמן ובהצלחה.

יישור השיניים מתבצע באמצעות מכשירים המותאמים אישית לכל מטופל, כגון:
גשר (סמכים וטבעות), קשתיות שקופות iROK, (מכשיר מקבע) או מכשירים ניידים אחרים, בהתאם לכל בעיה באופן ספציפי.

המכשיר האורתודונטי, מלבד היותו עדין ומורכב, משמש גם כמאגר של חיידקים ושל שאריות מזון העלולים לגרום לעששת, לנזק לזגוגית השן (דקלציפיקציה – כתמים לבנים) ולדלקת חניכיים.

בזמן הטיפול, המטופל צריך לשפר את רמת הצחצוח שהיה מורגל אליה עוד לפני תחילת הטיפול, לצחצח שיניים בעזרת מברשות ייחודיות, יש להשתמש בשטיפות מי פה עם פלואוריד ותכשירים שונים עתירי פלואור כדי לחזק את זגוגית השן ולמנוע עששת. בנוסף לכך על המטופל לשתף פעולה, למלא אחר ההוראות שיינתנו לו במהלך הטיפול ולבקר בתדירות גבוהה אצל השיננית.

לשיניים יש נטייה לחזור לעמדה הקודמת שלהן ולכן יש צורך בשמירה על תוצאות הטיפול לאחר סיומו.

לאחר הסרת הסמכים והטבעות (הגשר), מרבית המטופלים מקבלים רטיינר (קיבוע-תחזוקה) מודבק או נייד על מנת לשמור את השיניים במקומן הנכון.

משך השימוש ברטיינר ייקבע ע"י האורתודונט. מרבית המטופלים נמצאים במעקב של האורתודונט במהלך שלב הרטנציה (הקיבוע), זאת על מנת להבטיח את שימור תוצאות הטיפול האורתודונטי.

הקפד על ההוראות של הרופא האורתודונט והתוצאה שהושגה בעמל רב תישאר לנצח.